2011. június 28., kedd

TOP 10 kulináris élményem

Így a vége felé megosztanám veletek a TOP 10 kulináris élményem (kezdve a legrosszabbal, zárójelben a kóstolás ideje és helyszíne)
1. Polip: látvány, íz mindenhogyan 0 pont (2011. április Toulon)
2. Csiga: csak kicsit maradt le az első helyről, talán mert olyan verziót is volt szerencsém enni, ami csak kicsit volt undorító (2005. július, 2011. január, 2011. március Párizs)
3. helyre kerül a borjúvese és a bríz (azaz a borjú csecsemőmirigye), ismertetőjük, hogy bizarr az állaguk és nincs igazából ízük. (2011. január Párizs)
A továbbiakban az elsőre furcsán hangzó, ám mégis kellemes meglepetést tartogató finomságok.
- moules, azaz borban főtt kagyló sültkrumplival. (2005. július Loire-völgy, 2010. augusztus Párizs)
- amandes, egy újabb kagyló fajta, karakteres, sós lével, nyersen fogyasztva (2011. március Bourges)
- osztriga, hidegen és főtten, meglepően finom volt (2010. karácsony, Párizs)
- nyelv (sertés vagy marha), paradicsomos szósszal, rizzsel, szinte húsnak érzi az ember, csak ne tudnám, hogy nyelv volt... (2011. június, Párizs)
- garnélarák nyersen csipegetve, csápostul, mindenestül... (2005. július Párizs, 2010. augusztus La Breille, 2011. március Bourges)
- kalmár ismét egy finom, csak ne mondjátok meg, hogy mi volt ez kategória. Paradicsomos szósszal, tésztával
A felsorolt 10 étel közül 7-et Laurent-nak "köszönhetek" :)
Ami kimaradt: békacomb, tintahalas tészta, sertésagyvelő, pâté de tête (disznó fejéből készült pástétom). Aggódni nem kell, még idén pótolom ezeket :D

1 megjegyzés:

  1. ó. óóó. ezek olvasása után még inkább: rántotthúsföld forewa' ;D

    VálaszTörlés